Az idők szavát megértették vajon? – kaphatnánk fel a fejünket, amint az RMDSZ udvarhelyi belső választása kapcsán ez a zászlóra tűzött fő mondandó: Megújulás. Ez azonban még kérdés és a kérdőjel csak február 27. után párologhat el.

Hogy erre lenne igény, az az RMDSZ-től független, de közélet iránt érdeklődő udvarhelyiek körében vitán felüli. Ahogyan Székelyföld több településén képes volt megújulni a szervezet és képes volt integrálni azokat, akik cselekvően tudnak részt venni egy-egy település fejlesztésében, úgy itt is elvárható lenne ugyanez. Sőt mondhatni az lenne az üdvös, ha tényleg emelt fővel vállalható szervezetté változna mindenütt az RMDSZ. A fogyatkozó hazai magyar közösség számára ez lenne a legjárhatóbb út – de ehhez szükséges, hogy a valaha elképzelt ernyőszervezet újra integrálni tudjon, anélkül, hogy itt-ott fintorgást kiváltó kényszerszülte összeborulások jöjjenek létre. Kérdés, hogy az udvarhelyi szervezet belső választása jelenti-e, vagy kizárólag ez jelenti-e a megújulást? Ki mit ért megújulás alatt? A városban zajló folyamatok, beszélgetések arra utalnak, a szervezet már azt is eredménynek tekintené, hogy ha néhány új arcot sikerül bevinni a szervezetbe, vagy ha sikerül olyan új elnököt választani, aki eddig nem tartozott a szűk belső körhöz – akkor a cél teljesítve van. A CKM (Civilek a Közéletért Mozgalom) véleménye szerint a belső választás önmagában nem válasz címben feltett kérdésre. Természetes folyamat, hogy a belső választás egy versengés a szervezet különböző érdekcsoportjai között. Vannak, akik szeretnék átvenni a szervezet vezetését, s nyilván vannak, akik bebetonoznák eddigi befolyásukat, féltik saját pozícióikat. S ettől a versengéstől aligha jön akkora katarzis, hogy hanyat-homlok rohannának a város lakói beiratkozni a Szövetségbe, hogy gyakorolhassák a tagsággal járó szavazati jogot. A CKM szívesen látná, ha a 2020-ban általunk megfogalmazott nagykoalíció gondolata, 2024-es helyhatósági választásra eljutna az „Egy a tábor, egy a zászló” fázisába, s ebben lehetne kulcsszerepe a megújult RMDSZ-nek. Mivel Udvarhelyt legkésőbb 2024-ben fejlődő pályára kell állítani – s le kell zárni az elmúlt és jelenlegi mandátum totális kudarcát.
A fenti céllal egybecsengő, általunk elképzelt és a város polgárai által várt megújulás a február 27.-i belső választást követően kezdődhet.

A nyílt kérdés – az elnökaspiránsok irányába az, hogy ígéretet tesznek-e arra, hogy győzelmük esetén a városi RMDSZ-t bárki számára nyitottá teszik? Megkötések nélkül, külsősök beszállására is lehetőséget teremtve, a város lakói állóurnás előválasztással dönthetik-e el közösen, hogy ki legyen a polgármester jelölt, kik legyenek az önkormányzati képviselőjelöltek, (a megyei önkormányzat esetében hasonlóképpen) mindezt azzal a céllal, hogy kompromisszumok nélküli, kompetens, szakmailag felkészült, erős városvezetést lehessen felállítani?

Amelyik elnökjelölt komolyan gondolja a változást, valóban Udvarhely fellendítésében gondolkodik, annak lesz bátorsága igennel válaszolni. Csakis ez hozhatja el a közösségi katarzist, s ezek után vehetjük le a kérdőjelet a címből. Sikeres belső választást kívánunk a szervezetnek, kívánjuk, hogy a tagság bölcs döntést hozzon, s olyan elnökséget válasszon, akik a város megújulással kapcsolatos elvárásait tudják teljesíteni.